Kažkaip gyvenau savo gyvenimą ir įsivaizdavau, kad saldžioji bulvė, kaip ir daugelis mūsų naudojamų daržovių, buvo išvesta selekcijos būdu. Bet va skaitinėjant informaciją apie GMO, sužinojau, kad saldžioji bulvė tokia nuostabiai skani ir krakmolinga tapo tikriausiai dėl to, kad kadaise į jos, tuomet visiškai neįdomios ir nevalgomos daržovės, šaknį įlindo bakterija Agrobacterium

Šita šelmė modifikavo daržovės DNR taip, kad jos šaknis išvešėjo ir sukrakmolingėjo (grubiai tariant, apėjo „augliais„). Žmonėms prieš tūkstančius metų greičiausiai patiko ši nei tai morka, nei tai bulvė, ir jie ėmė ją patys auginti. Šiandien saldžiosios bulvės yra labai plačiai naudojamos, o aktyvių tosios bakterijos DNR fragmentų jose randama iki šiol.  

Aišku, jums nereikia bijoti, kad valgote kokį tai augliais apėjusį nuodą – šis tūkstančius metų auginamas produktas yra visiškai saugus vartoti, ir nėra jokio realaus ar bent teorinio pagrindo įsivaizduoti kitaip. Tiesiog draugiškai pasižavėkime gamta, nes joje vyksta įstabūs dalykai.  

A, ir kai kitą kartą kas nors jums sakys, kad genetinė modifikacija yra bloga, nes nenatūrali – jūs turite puikų natūralios genetinės modifikacijos pavyzdį. 😉

„Saldžiojoje bulvėje natūraliai esantis, evoliucijos eigoje išlikęs Agrobacterium T-DNR yra gražus pavyzdys, kad DNR pasikeitimas gali vykti ir peržengiant rūšių ribas. Tai rodo, jog genetinė modifikacija vyksta ir gamtoje. Lyginant su „natūraliais“, nekontroliuojamais GMO, žmogaus sukurti GMO yra pranašesni tuo, kad tiksliai žinome, kokius bruožus suteikiame augalui.“

Prof. Lieve Gheysen

Nuorodos į studiją ir šiaip: