Jūs galite nemėgti kavos dėl jos skonio, poveikio, kainos, mados, coffee breath’o ar dar kažko realaus, bet negalite nemėgti kavos dėl to, kad ji sukelia vėžį, nes tai yra netiesa. Nebent per dieną suvalgote kilogramą kavos pupelių. Arba išgeriate 404 puodelius kavos. Keturis šimtus keturis. Per dieną. Tačiau net ir tokiu atveju turbūt nespėtumėt apsirgti vėžiu, nes pirmiau išviduriuotumėte visą savo esybę arba tiesiog mirtumėte nuo kofeino perdozavimo – kažkur ties 72-uoju puodeliu

Kava kaip kancerogenas linksniuojama dėl akrilamido – toksiškos medžiagos, susidarančios skrudinant kai kuriuos krakmolingus maistus. Toksiška medžiaga – skamba baisokai, o dar baisiau sužinojus, kad akrilamidas susidaro daugelyje mūsų mėgiamų produktų – pvz., skrebučiuose. Arba sausainiuose. Arba alyvuogėse (juk visi labai mėgstame alyvuoges).

Bet neverta panikuoti ir nešti savo skrudintuvo prie konteinerio, nes šiuo metu nėra mokslinio pagrindo teigti, kad akrilamidas, gaunamas tokiais kiekiais, kokiais jį suvartojame su visu maistu (taip pat ir kava) gali padidinti vėžio riziką žmonėms.

Deja, daugybė epidemiologinių studijų (tiek kontroliuojamos atvejų studijos, tiek kohortų tyrinėjimai) žmonių imtyse neaptiko jokių tvirtų įrodymų, kad su maistu gaunamas akrilamidas siejasi su padidėjusia bet kurios rūšies vėžio rizika.

Taip Rašo National Cancer Institute ir pateikia puokštę nuorodų į mokslinius šaltinius

Remiantis iki šiol atliktomis studijomis, kol kas neaišku, ar akrilamidas turi įtakos žmonių rizikai susirgti vėžiu.

Antrina American Cancer Society

Bet kadangi girdant laboratorijos pelytes arkliškomis akrilamido dozėmis (t. y. 1000-10000 kartų didesnėmis nei žmonės įprastai gauna su maistu), nustatyta padidėjusi rizika kai kuriems vėžiniams susirgimams (vis dar kalbu apie peles), nuspręsta, kad derėtų apskaičiuoti akrilamido dienos limitą žmonėms – vdrug visgi jis kažkaip stebuklingai pavojingesnis nei kol kas pavyksta įrodyti. Taigi, priimta manyti, kad vengdamas moksliškai neįrodyto kancerogeninio poveikio, žmogus per dieną gali saugiai suvartoti iki 2,6 mikrogramų akrilamido vienam kūno kilogramui.

Jei sveriate 70 kg, riba būtų ties 182 mikrogramais – toks kiekis būtų randamas kilograme skrudintų kavos pupelių arba 404 puodeliuose paruoštos kavos.

Aišku, šie paskaičiavimai – grubūs. Bet akivaizdu, kad tokių kiekių kavos niekas net fiziškai suvartoti negali. Todėl, švelniai tariant, keistoka, kad motyvuojant būtent akrilamido susidarymu kavos pupelėse, Kalifornijoje bandyta prastumti įstatymą, pagal kurį kavos gamintojai turėtų ženklinti savo produkciją kaip kancerogenišką.

Neturint mokslinių įrodymų, toks perteklinis ženklinimas būtų ne tik kad neinformatyvus (arba klaidinantis), bet ir sėtų bereikalingą paniką tarp žmonių. Come on, visi ir taip puikiai žinome, kad nėra sveika valgyti daug krakmolingo ir super apkepto maisto – ar dėl akrilamido, ar dėl trans riebalų, ar dėl paprasčiausios menkos maistinės vertės nevalia savo mitybos pagrindo statyti ant aliejuje virtų bulvių, čipsų, trapučių, batonų ir sausainių.

Tereikia laikytis paprasčiausių sveikos mitybos principų. Ir kilogramais nevalgyti kavos pupelių.

Arba skrebučių.


Nuorodėlės: